måndag 29 juli 2013

Fin tårta till den finaste

Hej!
Jag är en sådan person som älskar att göra andra människor glada och det gärna genom att baka dem något gott och vackert.
Och det finns en person här i Köping som är så sjukligt gullig, snäll, vacker och underbar...nämligen underbara Sipel.
Så till henne här jag gjort en vaniljtårta fylld med chokladmousse, färska hallon och chokladganache.
Tårtan är täckt med marsipan och dekorerad med en blomma i sockermassa.
Marsipanen var lite svår att jobba med för den var väldigt väldigt mjuk, vet inte varför men jag är ändå nöjd med resultatet:)
Dekorationerna runt om tårtan har jag hand spritsar med Royal icing, jag försöker öva mig på det:)
/

Kärlek till alla!

Jonnha

söndag 28 juli 2013

Gooey chocolate miniature cupcakes i Ketchup-cups

Hejsan!

Jag har alltid tycks att dem där små ketchup behållarna är så sjukligt söta på Burger King och Max mm.
Så jag tänkte varför kan man inte baka med dem:)

Så jag frågade snällt i kassan på Burger King och sedan fick jag med mig ett antal hem. Dem var till och med så snälla på Burger King så jag behövde inte betala :D

Jag visste direkt att jag ville göra riktigt mjuka och lite smått sega cupcakes, typ som kladdkake-cupcakes.
Så det blev Gooey chocolate miniature cupcakes (Gott!!!!)



Dessa är ju perfekta på barnkalas, möhippa, babyshower eller till och med bröllop:)

Recept:
(ca 20 st)
110 g smör
70 g mörk choklad
1 msk kakao
1 dl socker
1 ägg
1 msk olja
1 tsk bra vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 dl mjöl

Recept på olika frostings finner du här:
Frosting

Intruktioner:


  1. Förvärm ugnen till 180 C.
  2. På en plåt placerar du ut ketchup behållarna, ca 20 stycken.
  3. I en kastrull så smälter du samman chokladen, smöret och kakao. Ställ det sedan åt sidan att svalna något.
  4. I en kastrull så vispar du samman socker, vanilj, olja och ägg. Det ska bli lite fluffigt så vispa i ca 2 min.
  5. Blanda ner mjöl och bakpulver i äggvispet.
  6. Slutligen så blandar du ner smör-chokladen. Smeten blir ganska tjock.
  7. Lättast för dig nu är att lägga smeten i en vanlig plastpåse som du sedan klipper av ett hörn på.
    Spritsa nu smeten i behållarna. Fyll till ca 2/3.
  8. Grädda sedan i ca 5-7 minuter, håll ordentligt koll på gräddningen för det går fort.
  9. Dem kommer att stiga något men sedan sjunka ihop lite när dem svalnat.
Du kan dekorera dina cupcakes med vilken frosting du vill jag använde mig av en bär smörkräm.
Men en härlig kaffe frosting eller choklad frosting skulle ju funka perfekt här:)




Men visst blev dem söta? :)

Det enda problemet är ju att man kan typ kasta i sig 20 cupcakes själv :p

Kärlek till alla!

/ Jonnha

onsdag 24 juli 2013

Ljuvlig mörk chokladig tårtbotten, Cookie dough cake

Hejsan!

Här kommer det recept och instruktioner på hur du kan "wowa" med en massiga tårta:)
Den har allt!
Mörk tårtbotten, fluffig fyllning med smak av kakdeg. Och en frosting som är så ljuvligt len och chokladig så jag var" tvungen" att sleva i mig ett antal skedar:)
Tårtbotten är gjord med buttermilk (beskrivningfinns längre ner på sidan) och det är något jag verkligen gillar för kakan blir liksom mycket saftigare och får ett bra lyft:)


Vi sätter igång direkt och inget mera snack :p

Recept:

Choklad tårtbotten:
3 dl mjöl
0.8 dl kako
3.3 dl socker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl Buttermilk (2 dl mjölk + 1 msk vinäger)
1,2 dl olja (jag använder vanlig rapsolja)
2 ägg
1 tsk bra vanilj

Chokladfrosting:
150 g ljus choklad
1 dl grädde
100-150 g smör (rumstemperatur)
(Instruktioner är längre ner i inlägget)

Kakdegs-Tårtfyllning:Recept finns här

Instruktioner:

Förvärm din ugn till 180 C.



Börja med din Buttermilk. Blanda mjölken och vinäger och låt det sedan stå i ca 10 minuter.




Vispa ägg, socker, vanilj och olja.

Tillsätt buttermilk och vispa ihop.



I en separat skål blandar du dem torra ingredienserna. Sikta sedan ner dem torra ingredienserna i smeten och vänd det i smeten i två omgångar.



Häll smeten i en smörad och mjölad 15 cm form och grädda i ca 40-45 minuter, eller till en sticka kommer ut ren ifrån kakan. Kakan blir ca 8-10 cm hög.

Chokladfrosting:

Börja med att hacka din choklad och värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
När grädden börjar koka så drar du av den från värmer och slänger i den hackade chokladen.
Rör om så att all choklad smälter och häll sedan upp "ganachen" i en plastskål så att den får svalna lite.

Plocka nu fram smöret och skär det i mindre bitar och lägg på en tallrik så det blir mjukt.



Vispa nu din rumstempererade ganache så den blir tjock, ca 4-5 minuter. Den komemr inte att bli som vispad grädde utan mer som en lite tjockare smet.


Tillsätt nu smöret en bit åt gången och vispa på mellan hastighet.
När allt smör är inarbetat så kan du höja hastigheten i ca 1 minut så att frostingen går ihop riktigt fint:)


Sedan har du en oerhört ljuvlig frosting som funkar bra på tårtor eller varför inte cupcakes:)

När din kaka sedan har svalnat så är det bara att montera ihop tårtan och dekorera som du vill med frosting och resterande kakdeg :)


/ Jonnha


Kakdeg utan ägg för att Endast äta och Kakdegs-Tårtfyllning

Hejsan!

Om det är något som är så sjukligt jäkla gott så att man inte kan hålla varken hnder eller tunga i styr så är det ju kakdeg.
Jag menar att många gånger när man har planer på att göra ett antal kakor så blir det ju inte så många kakor för degen ligger redan i ens mage innan man ens hunnit bakat ut kakorna :/

Men vad ska man göra, man är ju inte mer än människa, och alla har vi våra brister:)

Problemet med kakdeg är ju att dem oftast innehåller ägg, och råa ägg är ju inte så bra att äta.
Men nu kommer en lösning på detta "Stora" problem:)
Här kommer ett recept på kakdeg utan ägg som endast är till för att äta direkt.

Den här kakdegen kan du använda dig av i:
  • Cakepops, rulla bollar av degen och doppa i choklad.
  • Cookie dough ice cream, blanda ner bitar av degen i din glass.
  • Snacks, ät degen bara som den är.
  • Fyllning eller frosting, blanda en del av degen med maräng smörkräm eller vispad grädde.
Du kan använda den till mycket och om du vill så kan du ta bort lite mjöl och ersätta med lite kakao så blir det choklad deg. Du kan även tillsätta lite likör, eller lite jordnötssmör.
Möjligheterna är oändliga :D

Recept:110 g smör (rumstemperatur)
1,2 dl farinsocker
2.3 msk snabbmarsan pulver
0.8 dl mjölk
0.5 tsk bra vanilj
0,5 tsk bikarbonat
2,7 dl mjöl
150 g chocolate chips

Kakdegs- Tårtfyllning:
(Gör receptet ovan)
1 dl grädde
2-3 dl av kakdegen
3 dl vispad grädde

Instruktioner:



Börja med att blanda socker och smör krämigt, ca 4-5 minuter.
Blanda sedan ner vanilj och marsanpulver och arbeta ihop det till en jämn smet.
Tillsätt sedan mjölken och blanda väl.



Blanda nu ner mjölet och bikarbonaten så att du får en jämn deg.
Sedan återstår bara chokladen...och sim-salla-bim...



Nu har du färdig kakdeg som du kan förtära som du vill. :)

Om du nu vill förvandla denna kakdeg till tårtfyllning så är det bara några enkla steg bort:)



Blanda ut degen med 1 dl ovispad grädde, så att konstistensen blir lite lösare.



Tillsätt 1/3 av den vispade grädden till den utspädda kaksmeten och blanda väl.
Du kan blanda ganska kraftigt så att konstistensen blir lösare och mer fluffig.
Vänd sedan ner resterande grädde.
Du bestämmer här själv hur mycket du vill blanda eller om du vill att fyllningen ska vara lite "ripplad" (lite ojämn fördelning mellan grädde och kakdeg).
Sedan är det bara att fylla din tårta eller.

Detta är galet gott och jag hoppas du tycker detsamma:)

Kärlek till alla och lycka till!

/ Jonnha

söndag 21 juli 2013

Fudge espresso chocolate chip Cookie (Seg kaffe choklad kaka)

Hejsan!

Snacka långt namn på en kaka alltså, känns lite överdrivet men vad ska man göra (?)
Antar att man också kan kalla dem sega kaffe choklad kakor.
Oavsett vad dem heter så är dem då väldigt goda i alla fall.

Jag har testat mig fram för att få till ett bra recept på härligt sega och smått mjuka kakor som inte är för söta i smaken med en härlig kaffeton.
Kaffet kan ju självklart uteslutas om man inte gillar kaffe:)
Dessa kakor är underbara med en kopp kaffe eller ett stort glas mjölk.


Men då kör vi då:)

Ingredienser:
240 g smält smör (osaltat)
2 tsk snabb espresso pulver (kan uteslutas)
0.7 dl socker
3,2 dl farinsocker
1 ägg
1 äggula
2 - 3 msk mjölk
1 tsk äkta vanlij
6 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
150 g chocolate chip

Instruktioner:
  1. Smält smöret och blanda ner espresso pulvret, låt det svalna.
  2. Blanda sedan socker, farinsocker och espressosmör så det blandas väl.
  3. i en separat skål blandar du de torra ingredienserna.
  4. Blanda ner ägget, äggulan och mjölken och vaniljen.
  5. Rör ner de torra ingredienserna i smeten.
  6. Det enda som saknas nu ör chokladen så blanda ner den också:)
  7. Smeten är nu väldigt lös så därför måse du ställa smeten i kylen någon timme.
  8. Förvärm ugnen till 175 C.
  9. När smeten har blivit kyld och mer hanterlig så rullar du små bollar och placerar dem på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Grädda kakorna i ca 12-15 minuter, tills de blivit lite gyllene i kanterna och spruckit lite på toppen.

Detta blev verkligen några av mina favorit kakor och förhoppningsvis en av dina favoriter också:)

Kärlek till alla!

/ Jonnha



måndag 15 juli 2013

Hemmagjorda Oreos

Hejsan!

Finns det någon kaka som jag verkligen älskar, men dock typ aldrig köper så är det den amerikanska klassikern Oreos.
Oreos finns ju sedan några år tillbaka i typ alla affärer i Sverige också.
Men något som är så gott är Oreos som man gör hemma:)



Dem är lätta att göra och dem smakar verkligen ljuvligt:)
Det enda problemet med dem är att man vill äta hur många som helst och det går åt mycket mjölk när man äter kakorna:)

Ingredienser: 
200 g smör (osaltat och rumstempteratur)
2 dl florsocker
0.5 tsk äkta vanilj
1,5 dl kakao
2,7 dl mjöl
Fylning:
100 g smör
4 dl flosocker
1-2 msk kokhett vatten

Instruktioner:

1. Vispa smör och florsocker ljust och pösigt, ca 5 min.
2. Vispa ner vanilj.
3. I en separat skål så blandar du de torra ingredienserna, och blandar sedan ner det i smörvispet.
4. När det blivit en deg så rullar du till en rulle och plastar in den.
5. Lägg in rullen i frysen i ca 20 min.
6. Förvärm ugnen till 170 C.
7. Ta ut rullen och skär sedan ca 0.5 cm breda skivor.
8. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 7-8 min.
Fyllning:
9. Vispa smöret mjukt och länge, ca 20 min. Vispa länge så att smörsmaken försvinner.
10. Blanda i florsocker och tillsätt kokhett vatten lite åt gången så att krämen endast går ihop.
Montering:
11. När kakorna har kallnat så lägger du en klick kräm på en kaka och lägger sedan en kaka ovanpå som en sandwich.


Dem är riktigt goda dessa kakor och jag lovar du blir inte besviken:)

/ Jonnha

söndag 14 juli 2013

Gummibjörn tårta till 1 åringen

Hejsan!

När det var dags för 1 års kalas så vankades det ju Tårta så klart!
Och tårta blev det. :)

Jag fick i uppdrag att göra en tårta med "Gummibjörns tema", och min första tanke var: "vad F*n är gummibjörn.
Men efter att ha besökt google och fått en bild så började ideérna komma.

Tårtan är en vaniljbotten, fyll med jordgubbsmousse och whipped creme cheese. Tårtan är spacklad med italiens vaniljs maräng smörkräm och täckt är den med marsipan.
Alla dekorationer är av marsipan och sockermassa.





Ett glatt kalas blev det med en glad tårta:)

Kärlek på er:)

/ Jonnha

fredag 12 juli 2013

Bridalshower

Hejsan!

Just nu så är min svägerska, Sara från Libanon på besök i Sverige.
Hon gifte sig för ca 1,5 år sedan. Dessvärre så kunde jag inte vara där och fira med henne eftersom att jag var gravid då.

Så nu när hon är på besök så gjorde jag en tårta till henne för att fira att hon gifte sig.
Motivet blev en bröllopsklänning med spetsdetaljer.
Tårtan är en vaniljbotten, fylld med chokladbollsfluff och jordgubbsmousse. Spacklad är den med italienska choklad maräng smörkräm, sedan är den täckt med vit sockermassa.
Alla detaljer på klänningen är handspritsade med royal icing. Själva mannekängkroppen är gjord i svart sockermassa.









Vad tycker ni, är det en bröllopsklänning?
Sara tyckte om den i alla fall så är jag då själv också nöjd:)

/ Jonnha

torsdag 11 juli 2013

Italiensk maräng smörkräm

Hejsan alla glada!

Nu är det dax för Ramadan men jag har inte slutat med bakningen för det.
Det svåra är ju dock att man inte kan provsmaka på det man gör, och det brukar ju vanligtvis vara en av dem bästa sakerna med bakningen.

När jag gör tårtor så brukar jag oftast spackla mina tårtor med fransk maräng smörkräm (recept här).
Men den senaste tiden så har jag istället börja använda mig av en italiensk maräng smörkräm.

Skillnaden mellan en fransk maräng smörkräm och en italiensk maräng smörkräm är sättet man tillagar marängen på.
I en fransk maräng så värmer du socker och äggvitor i ett vattenbad tills att blandningen når ca 60-65 C
I en italiensk så gör du en sockerlag med socker och vatten, som du värmer upp till 118 C.
Den varma sockerlagen häller du sedan ner i en kallvispad maräng

Det är verkligen inte så svårt som man kan tro och resultatet blir så mycket bättre och godare än en fransk maräng smörkräm.
Den blir så fluffig och len och krämig och du behöver absolut inte lika mycket smör som i en fransk maräng smörkräm.

Men nu kör vi och om det är några frågor så hör av er:)

Ingredienser:(Räcker till att spackla 2 stycken 20 cm tårtor, eller spritsa ca 20-25 cupcakes)

150-180 gram äggvita (5 st stora)
2msk socker
60 ml vatten
150 gram socker
300-350 gram smör (osaltat och rumstemp,)

Du måste också ha någon typ av sockertermometer eller en stektermometer.

Instruktioner:


Börja med att plocka fram smöret och skär det i bitar utspritt på en tallrik.


Sedan är det dax att förbereda dina äggvitor.
Gör först rent din visp och bunke genom att gnugga rent dem med lite papper och lite citron.
Detta för att det inte ska finnas något fett som kan hindra marängen att bildas.
Häll sedan i äggvitorna och den första delen socker (2 msk).


I en kastrull lägger du vattnet och resterande socker. Termometern slänger du i direkt.
När blandningen börjar nå 110 C så börjar du vispa dina äggvitor.
Själva sockerlagen ska tillslut nå 118 C (När sockerlagen når 118 C så måste du direkt ta av den från värmen).


Vispa först dina äggvitor på låg nivå och öka sedan succesivt. Du vill att det ska bli styva toppar.
När du nått styva toppar så har förhoppningsvis din sockerlag också nått 118 C.


När sockerlagen nått 118 C så tar du av från värmen och börjar vispa din maräng på låg effekt.
Häll sockerlagen försiktigt ner i din maräng i en tunn stråle. Försök att träffa rakt ner i marängen och inte på kanten av bunken och inte direkt på vispen då detta kan resultera i att sockret kristalliserar sig.

När du har hällt i all sockerlag så vrider du upp på hög hastighet och vispar nu tills marängen blir kall (tar ca 10 minuter).
Om du har bråttom eller finner att marängen inte blir kall så kan du blöta en handduk i kallvatten och vira den runt bunken så att den kyler ner marängen.


 När marängen är kall så vrider nu igen ner hastigheten och börjar att tillsätta smöret, en liten bit i taget, du kan räkna till 10-12 sekunder mellan varje smörklick.
Det är viktigt att smöret nu är i rumstemperatur och inte för kallt, men du vill inte ha "för mjukt" smör heller.
Här blir det en avvägning hur mycket smör du behöver...det beror lite på hur tjock du vill ha din smörkräm.

Om olyckan är framme nu och din smörkräm skulle skära sig så finns det tricks för att fixa detta:

  1. Om din smörkräm är för mjukt så kan du sätta in den i kylen ett tag.
  2. Om ditt smör var för kallt så att du nu har en smörkräm som skurit sig helt så tar du några matskedar av den skurna smörkrämen och slänger in i mikron i några sekunder.
    Den mikrade smörkrämen rör du om så den blir slät.
    Sedan häller du ner den ljumma mikrade smörkrämen i den skurna smörkrämen.
    När det ser ut att komma ihop igen så höjer du hastigheten, och vips så har du en "hel" smörkräm igen.
    Går den inte ihop efter att du tillsatt mikrad smörkräm så upprepar du proseduren.

Sedan har du nu din färdiga italienska maräng smörkräm.
Du kan nu smaksätta med vanilj, smält choklad, frukt- eller bärpureé mm.

Det är fruktansvärt gott detta och perfekt att spackla tårtor med.

Lycka till och hör av dig om du har frågor!

/Jonnha

måndag 8 juli 2013

Fyllda choklad kakor

Jag har haft så mycket för mig den senaste tiden så jag har inte hunnit publicera så många inlägg.
Men detta är något som jag ska bättra mig på:)

Men här kommer ett recept på riktigt goda choklad kakor som har en "hemlig" fyllning.



Så här smarriga blir dem, men dem är verkligen super enkla att göra :)

Recept:
150 gram osaltat smör (rumstemperatur)
3.8 dl socker
2 ägg
1 tsk äkta vanilj
5 dl mjöl
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
+
ca 25 kolor (det kan vara rolo, eller center eller någon typ av choklad pralin)

Dekoration:
100 gram tempererad vit choklad (går även bra med mjölkchoklad)
eller
ca 1.5 dl Florsocker

Instuktioner:

Vispa ihop smör och socker tills det blir fluffigt, ca 5 min.
Tillsätt sedan vanilj och ägg, ett ägg i taget och vispa ordentligt emellan varje ägg.

I en separat skål blandar du det torra ingredienserna och blandar sedan ner det i två omgångar i din smör och ägg smet.
När du fått ihop en jämn deg (överarbeta den inte) så plastar du den och lägger i kylen i minst 1 timme.


Plocka fram ditt godis och ta av pappret från kolorna. Jag använde mig av dessa från Marabou, men det funkar nästan bättre med "center" eller typ "plopp".

Förvärm nu ugnen till 175 C.



Ta en degbit och platta ut den i handen, lägg en godis i och slut degen kring godisen.
Lägg sedan på en plåt.
Grädda sedan kakorna i ca 10-15 minuter. Dem ska ha börjat spricka ovanpå.


När kakorna har svlanat så ringlar du lite tempererad choklad ovanpå.

Dessa kakor är inte så söta i smaken, utan har den där härliga lilla "bittra" choklad smaken. Dem gister sig perfekt med kaffe eller ett stort glas mjölk.
Om du vill ha lite sötare kakor så kan du rulla den fyllda degbollen i rikligt med florsocker innan du gräddar kakorna.
Då blir dem dels sötare, men får även ett väldigt vackert utseende:)

Massa kärlek på er och Happy baking!

/ Jonnha