fredag 3 maj 2013

Rice krispie treats utan marshmallow och utan gelatin

När man bland annat skulpterar tårtor eller behöver göra större dekorationer på tårtor så kan vanlig tårta bli för tungt för att strukturen ska fungera.
Så därför brukar man använda sig av Rice krispie treats. För er som har sett på "Cake Boss" har säkert sett honom använda detta många gånger när han skulterar tårtor.

Original receptet innehåller marshmallows, som i sin tur oftast innehåller gelatin från djur.
Så om man då som jag behöver Rice krispie treats men vill ha ett vegetariskt alternativ så får man helt enkelt göra något annat:)

Jag har testat lite olika saker och har nu kommit på ett alternativ som fungerar utmärkt och smakar oerhört gott och är superlätt:)

Ingredienser:
150 gram smör
1.2 dl socker
6 msk sirap
1 liter Rice krispie flingor
(Om du vill kan du ju tillsätta någon matsked kakao i den varma smeten)

Instruktioner:



Smält smöret och tillsätt sedan socker och sirap och låt det koka och rör om hela tiden.

Låt blandningen koka i ca 3 minuter tills det att det blir stora bubblor och smeten är väldigt tjock.


Häll sedan den varma smeten över flingorna lite åt gången och blanda tills det att alla flingor är täckta av smeten. Rör sedan om i smeten lite då och då tills det att den är ljummen nog att hantera med händerna.


Sedan kan du forma dina flingor till vad du vill. Här har jag format ett berg som jag sedan täckte med fondant/ sockermassa.

Om du vill så kan du trycka ut flingorna i en form och låta det stelna. Sedan skära dem i bitar och doppa dem i choklad så att det blir som bars. Då kan du även byta ut lite av flingorna till torkade frukter eller bär så att det blir energi-bars :)

Lycka till!

/ Jonnha                                    

1 kommentar: