tisdag 26 februari 2013

Att fylla och "snabb-spackla" en tårta

När man ser tårtor på nätet och tårtbloggar och för att inte tala om vissa konditorier och bagerier så är ju deras tårtor alltid så perfekt formade.
Perfekta rektanglar, cirklar, hexagoner, hjärtan mm.
Ja tårtor finns ju som bakdelar i alla formar.

Men inte nog med att du ska ha en jämn botten så måste du också ha en jämn yta på den. Vilket du får genom att spackla med grädde eller någon smörkräm eller ganache. Spacklingen är uppdelat i "crumb coat" (stänga inne smulorna) och sedan spackling. Men här ska jag visa hur du kan skippa "crumb coat" och spara tid.

Så jag tänkte här visa hur du lätt kan fylla din tårta  och snabbspackla den för att få en jämn och fin form på din tårta. För grunden är A och O.

Knepet är att fylla tårtan i samma form som du har bakat tårtbottnen i. Och det andra knepet är att få en jämn fin yta.

Lägg plastfolie i din bakform, så att du lättare ska få ut tårtan sen.

Ta din tårtbotten (här har jag en liten red velvet) och skär av toppen på den om den är ojämn och dela den sedan i så många delar du vill.
Lägg sedan helt sonika en botten i botten av din form.
Lägg sedan på fyllning (jag använder här whipped cream cheese) och lägg rejält, man vill inte att tårtan ska bli torr.


Sedan fortsätter du att varva botten och fyllning. När du fyllt färdigt så drar du plasten runt botten. och jag brukar även lägga en extra remsa med plastfolie runt bottnen som hamnar ovanför  formen. Sedan kan du gärna lite lätt trycka till på toppen bara för att jämna till.

Så nu är vi klara med steg 1 kan man säga. ställ den fyllda tårtan i kylen, gärna över natten kan den få stå så att den "gottar" till sig.

När du sedan tar ut den fyllda tårtan så ser du här att fyllningen har runnit över (det här är samma typ av botten och fyllning fast en större)


Men bli inte ledsen över det här utan använd dig av det:)
Ta en spatel, gärna av rostfritt stål och doppa den i varmt vatten. Torka sedan av vattnet och svep runt sidan av bottnen så att du använder fyllning som "crumb coat".
Det behöver inte vara helt perfekt eftersom vi ändå går på med mycket smörkräm som vi arbetar av bottnen för att få en jämn yta.
Så här blir resultatet och du har sparat dig något steg och tid. Och tid vet vi ju är pengar, eller i mitt fall kvalitetstid med min underbara dotter:)

Hoppas att detta hjälper er lite grann och jag ska snart komma med en beskrivning på hur du spacklar och hur du täcker en tårta.

Lycka till!

/ Jonnha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar