lördag 2 februari 2013

Swiss Meringue Buttercream

Ja vad ska man säga om denna skönhet denna ljuva lilla skapelse än att den är underbar.
Vanlig smörkräm som är gjord med smör och florsocker som bas har ju en tendens till att antingen smaka smör eller för mycket socker.
Och om det är något man stöter på i bak-blogg-världen är ju denna "Swiss Meringue Buttercream".
Men samtidigt som det framgår att den är så sjukligt god och inte för söt så kan man ju lätt bli lite rädd för hur man tillagar denna fluffiga kräm.

Men det är inte så svårt som man kanske kan tro, och jag ska här nu försöka visa hur "enkelt" det egentligen är.

Så då sätter vi igång :)

Ingredienser:
  • 5 stora äggvitor (150 g)
  • 2.8 dl socker
  • 340 gram smör (osaltat och i kuber och kallt, men inte för kallt)
  • 1/2- 1 tsk äkta vanilj   
Instruktioner

Jag ska börja med att säga att alltid när du har att göra med maräng så ska du börja med en fettfri, för om det inte är fettfritt så blir inte marängen så "marängig".Så ta hushållspapper och citronjuice eller vinäger och gör rent din bunke och vispar.Använd dig gärna av glasskål eller en skål av rostfritt stål.Platsskålar är inte att rekommendera då plast har porer som suger åt sig fett, så det är svårt att få dem helt fettfria.

Gör nu i ordning kastrullen med vattnet för ditt vattenbad. Vattnet ska sjuda och ska absolut inte nudda bottnen på din skål med ägg-smet för då riskerar du att det blir äggröra.  


Sedan tar jag fram smöret och skär det i små kuber och låter det stå på bänken medan jag fortsätter med resten av stegen.



Mät nu upp sockret och blanda det med äggvitorna i din skål och ställ den nu i vattenbadet. Och blanda ihop sockret och äggvitorna under uppvärmningen. Du ska vispa hela tiden men inte för mycket.


Du ska värma upp äggblandningen till det att det är 65 C varmt eller tills det att du inte känner sockerkristallerna mellan dina fingrar när du gnuggar dem mot varandra.



När äggblandningen har nått 65 C så tar du genast av den från vattenbadet och sätter den i din mixer. Vispa till en början på en mellan-låg hastighet. Och öka sedan till hög hastighet efter en liten stund.
Du ska nu vispa tills det att marängen är glansig, tjock och helt kall (vilket du kan känna på kanten av skålen). Detta brukar ta ca 10 minuter. Om du inte har en stående mixer så får du vispa allt med en vanlig handmixer, vilket fungerar jättebra men kan vara lite jobbigt.


Här kan man nu se hur tjock och fluffig marängen nu har blivit (ska även lägga till att detta är fett gott). Men även fast marängen ser ut att vara färdig så måste du känna på skålen så att den är kall.
Om den inte är kall så får du helt enkelt vispa ett tag till :)


När marängen är helt kall så är det nu dax att tillsätta smöret. Men först så tar jag bort vispen och sätter dit "blandningsbladet" (eller vad det nu kallas).
Tillsätt en kub i taget och med en stunds mellanrum mellan varje kub.



Här är det någon minut in i blandningen och nu ser det verkligen inte roligt ut. utan det ser mer ut som en ledsen soppa. Men det blir bättre tro mig.


Nära slutet så förvandlas marängen till något som ser ut som äggröra. Tro nu inte att något blivit fel och sluta. För nu är det bara att fortsätta tillsätta smör så ska du se att det blir bättre. Men att dömma av hur det ser ut så kan man ju tro att det gått åt h***ete.


Men när man tillsätter det sista smöret så binder sig liksom allting tillsammans och slutligen så har man en sådan här fluffig och krämig Swiss Meringue Buttercream. 
Om din smörkräm blir för lös så kan du bara sätta in den i kylskåpet en stund. Och om den är för hård så kan du sätta den i vattenbad för en liten stund.
Så det som är väldigt bra med swiss meringue buttercream är att den är väldigt förlåtande.
Så nu tillsätter du vanilj och kan även smaksätta med någon essens eller kanske lite smält choklad, låt fantasin flöda och låt det väl smaka :)
Sedan kan du använda smörkrämen till att spackla en tårta, fylla en kaka eller toppa några cupcakes. Ja du kan även sleva i dig med båda händerna om du vill, för gott är det :)

/ Jonnha


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar