lördag 16 mars 2013

Snabbt temperera choklad

Att arbeta med choklad kan alltid vara lite svårt för allt handlar om temperatur. Genom att behandla choklad i olika temperaturer och tillsätta choklad i rätt temperatur så kan man nästan göra allt med choklad.

Jag ska här visa hur du snabbt tempererar choklad, utan termometrar och grejer.
Allt du behöver är choklad och en mikrovågsugn.

Jag ska kort förklara varför du måste temperera choklad.
Du gör det för att chokladen ska hålla sig stelnad i rumstemperatur. Så om du ska dekorera med choklad eller göra praliner så måste du temperera chokladen, annars så kommer din choklad att börja smälta och säcka ihop:(

Denna bild förklarar kort detta:)


Hoppas att ni förstår bilden, annars är det bara att fråga.

För att temperera chokladen så gör du helt enkelt så att du smälter 2/3 av den choklad du behöver och sparar sedan 1/3 som du blandar ner i den smälta chokladen. På så vis så har du "pli" på molekylerna i chokladen.






Jag river alltid chokladen för att få värmen jämt fördelad i chokladen.
Sedan värmer du chokladen i mikron i 10-15 sekunders intervaller. Ta ut den och rör om mellan varje gång. När du märker att det börjar smälta så rör du om så att den smälta chokladen ger värme till den choklad som inte hunnit smälta ännu.

Sedan har du då smält choklad som är jämn och fin. Men nu är molekylerna isär precis som min lilla bild ovan visar. Detta korrigerar vi nu genom att temperera chokladen genom att tillsätta resterande riven choklad.


Sedan rör du om tills allt är smält och chokladen är len. Du märker också att chokladen nu också antar en lite tjockare konsistens och detta betyder att chokladen nu är tempererad och du kan nu göra dekorationer eller praliner eller vad du vill:)

Hoppas att detta hjälper dig med chokladhanteringen och jag önskar dig Lycka till!

/ Jonnha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar