torsdag 27 juni 2013

Grundrecept Cupcakes

Cupcakes är ju vad man kan kalla ett "behändigt" bakverk.
Det tar inte så lång tid att göra och man kan kombinera smaker i nästintill oändlighet:)
Men det finns ju hur många recept som helst där ute i världen så vilket ska man välja?

För att ni ska slippa leta så får ni här ett grundrecept på cupcakes som man sedan kan variera så man får olika smak på den.
Du kan ju byta ut sockret till ett muscovado så får du annan smak och färg. 
Ta bort lite mjöl och tillsätt kakao så det blir choklad.
Ta bort lite mjölk och tillsätt någon juice eller bärsaft.
Tillsätt någon krydda så kan du ändra smak efter en årstid eller högtid.
Ta bort mjölken och tillsätt smält choklad.

Ja du kan göra nästan vad du vill:)


Jag har även försökt göra så utförlig beskrivning som möjligt. Men har ni några frågor så hör bara av er:)



Recept:
(räcker till ca 12 st normal stora)

100 gram osaltat smör (rumstemperatur)
110 gram socker
1 tsk vaniljsocker
2 små ägg
160 gram mjöl
2.5 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
0.6 dl mjölk


Instruktioner:

  1.  Förvärm ugnen till 180 C.
  2.  I en muffinsplåt placerar du tolv muffinsformar. En muffinsplåt är ett måste för annars reser sig inte dina cupcakes rätt, utan kommer flyta ut mot sidorna. (Det finns billiga plåtar på Ö&B för typ 50 kr:)
  3.  I en bunke så blandar du mjöl, salt, bakpulver och rör om så att det inte är klumpigt.
  4. I en annan skål vispar du med elvisp det mjuka smöret med socker så det blir riktigt fluffigt och ljust. Vispa i ca 5-7 minuter. Man måste vispa länge så att sockrets kristaller ska smälta, du riskerar annars att cupcaken blir kompakt och hård på toppen.
  5.  När socker och smör är fluffigt så vispar du i vaniljsocker så det blandas.
  6.  I smörsmeten tillsätter du nu äggen endast ett åt gången. Vispa ordentligt med elvispen efter varje ägg så att det blandas ordentligt. Om du tillsätter båda äggen direkt så kan smeten skära sig.
  7.  När äggen är inarbetade i smeten så är det dax att tillsätta dem torra ingredienserna och mjölken.
  8. Ta bort elvispen och använd dig nu av en träslev eller en slickepott.
  9. Tillsätt nu de torra ingredienserna i 3 omgångar och efter varje gång så tillsätter du lite av mjölken och blanda smeten försiktigt.  Du får se till att inte blanda för mycket för du kommer du att få kompakta cupcakes.
  10. Du bör nu ha en fluffig och len smet.
  11.  Fyll nu dina muffinsformar med smet. Fyll dem till 2/3.
  12.  Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. 1 sticka ska komma ut ren när du sticker dem. Se till att inte övergrädda.
  13.  När du tar ut dem från ugnen så ska du direkt ta ut dem från plåten. Om du lämnar dem i plåten så fortsätter dem att "tillagas" och då riskerar du att dem blir torra.
  14. Låt dem sedan kallna och lägg sedan en valfri frosting på:)


Dessa cupcakes har jag toppat med marshmallow fluff som jag smaksatt med hallon (recept kommer snart). Väldigt gott det här med härlig vanilj och sammetslen hallonmarshmallow:)

Kärlek till er och lycka till!

/ Jonnha

3 kommentarer:

  1. Duktig du är!
    <3

    SvaraRadera
  2. Nämen tusen tack vad gullig du är:)
    <3

    SvaraRadera
  3. Hej Jonnha
    Jag undrar kan man smälta mjölkchoklad och blanda ner i smeten? Jag gillar inte mörk choklad eller ska jag använda O´boy pulver?
    //Ingela

    SvaraRadera