torsdag 22 augusti 2013

Underbart Lila Blåbärsbiskvier

Hejsan!

Nu har man börjat små packa lite här i hemmet för nu står flytten snart inför dörren:)
Linköping här kommer vi nu snart :)
Men nu ska vi inte snacka flytt utan nu ska vi snacka om det underbara lilla bakverket biskvin.

En lätt frasig mandelkaka med en lite småseg insida, sedan har vi en ljuvt krämig och fluffig smörkräm som omfamnas av ett lent hölje av härlig choklad.
Det är ju som en liten kusin till det franska bakverket macarons.



Smörkrämen kan man ju sedan smaksätta med lite vad man vill. Frukt eller päpuree fungerar ju utmärkt.
Se bara till att inte smaksätta med något som är för blött för då kommer smörkrämen att skära sig.
Detta eftersom vattnet och fettet inte går ihop.
Här har jag sedan valt att fräga vit choklad med lila pastafärg, men man kan ju utesluta pastafärgen och använda vanlig vit choklad eller använda sig av mjölk - eller mörk choklad.

Ingredienser:
(räcker till ca 20 st)
Mandelbotten:
60 g socker
30 g äggvita
125 g mandelmassa (50/50)

Blåbärs smörkräm:
1/2 marängsmörkräm (recept finns här och här)
0,5 - 1 dl blåbärspuree (gör puree genom att: koka ner lite frysta blåbär med lite vatten och sila sedan)

Chokladtäckning:
200 g vit choklad
Lila pastafärg

Instruktioner:

Förvärm ugnen till 180 C.



I en bunke blandar du äggvita, socker och manndelmassa. Det blir enklast här om du river mandelmassan.
Rör sedan ihop allt till en jämn smet, vispa inte.



Lägg sedan smeten i en spritspåse eller i en vanlig fryspåse som jag gjort här.
Klipp av hörnet på påsen och spritsa ut små klickar, ca 2-3 cm i diameter. Lämna även mellanrum mellan varje kaka då dem flytr ut en del i ugnen.
Grädda sedan i ca 10-13 minuter tills dem har blivit lite gyllene.

Gör sedan marängsmörkrämen. Du kan välja själv om du vill göra med en fransk maräng (värm äggvitor och socker) eller en italiensk maräng (sockerlag som hälls ner i vispade äggvitor).
Du har steg för steg beskrivningar på båda varianterna här och här.

När du sedan är klar med smörkrämen så är det bara att blanda i bärpureen.

Sedan är det dax att börja lägga ihop biskvin.


Lägg smörkrämen i en sprits eller fryspåse. Spritsa ut ett tjockt lager med smörkräm på den platta sidan av kakan och lämna en stor klick i mitten av biskvin.
Med en liten spatel eller baksidan av en kniv så plattar du till ytan. Arbeta från mitten och ut mot kanten, så du får till den där "toppen" på biskvin.

Ställ dem sedan i kylen så att smörkrämen stelnar till något.

När smörkrämen har stelnat så är det dax att smälta chokladen.
Hacka chokladen i småbitar och smält sedan 2/3 av den och blanda sedan i resterande choklad. Detta för att temperera chokladen så att den får den där hårda ytan och stelnar till.
färga sedan chokladen i önskad kulör.


Sedan doppar du din biskvi genom att hålla fast i själva kakan och doppa ner hela smörkräms-toppen i chokladen (min var lite tjock för jag hittade inte mitt vanliga märke var slut så jag fick använda vanlig vit choklad från marabou) så den täcks.
Lägg den sedan på ett bakplåtspapper och in i kylen så att chokladen stelnar.

Sedan är dem klara.
Kom bara ihåg att plocka fram dem ca 30 minuter innan du ska äta dem eller bjuda på dem, så att smörkrämen hinner tina:)


Jag önskar er lycka till och trevlig fikastund och om ni har några frågor eller funderingar så är det bara att höra av sig till mig:)

Kärlek till er alla!

/Jonnha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar