onsdag 24 juli 2013

Ljuvlig mörk chokladig tårtbotten, Cookie dough cake

Hejsan!

Här kommer det recept och instruktioner på hur du kan "wowa" med en massiga tårta:)
Den har allt!
Mörk tårtbotten, fluffig fyllning med smak av kakdeg. Och en frosting som är så ljuvligt len och chokladig så jag var" tvungen" att sleva i mig ett antal skedar:)
Tårtbotten är gjord med buttermilk (beskrivningfinns längre ner på sidan) och det är något jag verkligen gillar för kakan blir liksom mycket saftigare och får ett bra lyft:)


Vi sätter igång direkt och inget mera snack :p

Recept:

Choklad tårtbotten:
3 dl mjöl
0.8 dl kako
3.3 dl socker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl Buttermilk (2 dl mjölk + 1 msk vinäger)
1,2 dl olja (jag använder vanlig rapsolja)
2 ägg
1 tsk bra vanilj

Chokladfrosting:
150 g ljus choklad
1 dl grädde
100-150 g smör (rumstemperatur)
(Instruktioner är längre ner i inlägget)

Kakdegs-Tårtfyllning:Recept finns här

Instruktioner:

Förvärm din ugn till 180 C.



Börja med din Buttermilk. Blanda mjölken och vinäger och låt det sedan stå i ca 10 minuter.




Vispa ägg, socker, vanilj och olja.

Tillsätt buttermilk och vispa ihop.



I en separat skål blandar du dem torra ingredienserna. Sikta sedan ner dem torra ingredienserna i smeten och vänd det i smeten i två omgångar.



Häll smeten i en smörad och mjölad 15 cm form och grädda i ca 40-45 minuter, eller till en sticka kommer ut ren ifrån kakan. Kakan blir ca 8-10 cm hög.

Chokladfrosting:

Börja med att hacka din choklad och värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
När grädden börjar koka så drar du av den från värmer och slänger i den hackade chokladen.
Rör om så att all choklad smälter och häll sedan upp "ganachen" i en plastskål så att den får svalna lite.

Plocka nu fram smöret och skär det i mindre bitar och lägg på en tallrik så det blir mjukt.



Vispa nu din rumstempererade ganache så den blir tjock, ca 4-5 minuter. Den komemr inte att bli som vispad grädde utan mer som en lite tjockare smet.


Tillsätt nu smöret en bit åt gången och vispa på mellan hastighet.
När allt smör är inarbetat så kan du höja hastigheten i ca 1 minut så att frostingen går ihop riktigt fint:)


Sedan har du en oerhört ljuvlig frosting som funkar bra på tårtor eller varför inte cupcakes:)

När din kaka sedan har svalnat så är det bara att montera ihop tårtan och dekorera som du vill med frosting och resterande kakdeg :)


/ Jonnha


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar